logo
keskiviikko, 31 tammikuu 2018 05:00

Miksi ryhti kaipaa kehonhuoltoa?

Written by
Rate this item
(0 votes)

active-1822476 640

 

 

Ryhti on oleellinen osa sinua. Ryhtiä et voi piilottaa – ryhti on yksi ensimmäisistä asioista, jonka muut sinussa näkevät. Ryhdiltä et myöskään voi piiloutua – tunnet ja näet oman ryhtisi viimeistään silloin, kun se aiheuttaa sinulle esimerkiksi kiputiloja. Ryhti heijastaa sinussa montaa asiaa: lihaksistosi ja tuki- ja liikuntaelimistösi hyvinvointia ja kuntoa, mutta myös senhetkistä vireystilaasi ja jopa itsetuntoasi. Stressi ja huolet painavat hartioita ja koko kehoa kasaan, kun ilo ja onnistumiset saavat jalat kohoamaan maasta – ainakin kuvainnollisesti. Ryhti heijastuu myös siihen, millaiseksi itsesi tunnet: hyvinvoivassa ja ylväässä kehossa on helppo tuntea itsensä vireäksi ja jaksavaksi, kun raihnainen ja kivistävä keho vetää mielenkin maahan.  

”Jos, 30 vuoden iässä, olet kankea ja huonossa kunnossa, olet vanha. Jos, 60 vuoden iässä, olet notkea ja vahva, silloin olet nuori.” - Joseph Pilates  

 

Nykyinen elämäntapa ei tue kehon luonnollista linjausta ja hyvää ryhtiä. Istuminen, älyruutujen tuijottaminen ja vähäinen liikkuminen jättävät jälkensä kehoon. Lihakset surkastuvat, fyysinen suorituskyky heikkenee ja eri sairauksien riskit kasvavat. Selkärangan kaarien jyrkkyys kasvaa, nivelet kuluvat ja lihaskalvot venyvät. Kaikki tämä heijastuu ryhtiin ja kehon linjaukseen: pää ei enää ojennu selkärangan jatkoksi, hartiat kääntyvät eteenpäin ja selkä kaareutuu notkolle. Pian kehon tukirakenteet eivät enää jaksa kannatella kehoa huonossa ryhdissä ja kehon toiminnallisuus kärsii.

 

”Hyvän ryhdin saavuttaa vain, jos on saanut kehon koko mekanismin täydelliseen hallintaan.” - Joseph Pilates

 

On selvää, että keho kaipaa liikettä. On kuitenkin huomattava, miten kehoaan liikuttaa. Kehon luonnollisesta linjauksesta luopunut selkäranka ei löydä tietään takaisin ojennukseen ilman tietoista työskentelyä. Fyysinen harjoittelu ilman varsinaista päämäärää tai ajatusta ryhdin olemassaolosta voi kyllä edistää terveyttäsi, mutta kehosi linjausta se ei todennäköisesti muuta. Keskittyminen on liikkeen, ja ryhdin, hallinnan lähtökohta. Tietoisuuden ja ajatusten suuntaus auttaa kehoa löytämään kaiken sen potentiaalin, joka sillä luonnostaan on käytettävissä.

 

”Keskity liikkeiden oikeaan suorittamiseen jokaisella harjoituskerralla, muuten et tee niitä oikein ja menetät niiden tuoman hyödyn.” – Joseph Pilates

 

Ajatusten ja keskittymisen suuntaaminen omaan kehoon ei ole helppoa. Kun pysähdyt hetkeksi kehosi äärelle, voit havaita itsestäsi asioita, jotka aiemmin ovat jääneet tietoisuutesi ulkopuolelle. Tiedostamattomat ajatukset, tunteet ja tuntemukset voivat häiritä mielen rauhoittumista. Keskittymistä voi olla lähes mahdoton löytää ja liikkeiden tekeminen voi olla ainoastaan ulkoista suorittamista. Tällöin kannattaa olla kärsivällinen. Toistojen– ja usein myös asiantuntevan ohjauksen, myötä harjoittelu helpottuu ja muuttuu yhä kokonaisvaltaisemmaksi.

 

”10 kerran jälkeen tunnet eron, 20 kerran jälkeen näet sen ja 30 kerran jälkeen sinulla on uusi keho.” – Joseph Pilates

 

Pitkäjänteinen harjoittelu kannattaa. Kun löydät kehosi potentiaalin ja pyrit saamaan sen käyttöösi, kehosi linjaus muuttuu. Tämä heijastuu olotilaasi ja hyvinvointiisi. Ryhdin muutos voi vaikuttaa myös siihen, miten ja millaiseksi koet itsesi tai miten muut sinut kokevat ja näkevät. Ulkoinen ryhdin muutos näkyy myös sisäisen ryhdin muutoksena. Pilateksen isä, Joseph Pilates on sanonut, että ihmisen tulisi kehittää fyysistä kehoa ja psyykkistä mieltä samanaikaisesti – ei siis toisistaan erillisinä tai erillään, vaan yhdessä. Tasapainoinen mieli kaipaa kumppanikseen tasapainoista kehoa. Kun löydät mielen ja kehon tasapainon, löydät myös optimaalisen ryhdin – sisäisesti ja ulkoisesti.

 

 

Ryhtiharjoite

 

  1. Asetu seisoma-asentoon: Aseta jalkapohjat lantion leveydelle, varpaat eteenpäin. Paina jalkapohjat lattiaan. Kurota päälakea kohti kattoa.
  2. Sulje silmät. Miellä linja häntäluun ja päälaen välille. Voit ajatella, että linja kulkee häntäluusta navan pisteen (navan alapuolella), pallean pisteen (pallean kohdalla) ja kurkunpään pisteen (kurkunpään kohdalla) kautta päälakeen. Ajattele, että linja kulkee selkärangan vatsapuolella.
  3. Risti kädet edessä yhteen. Kurota kädet kohti kattoa ja nosta katse yläviistoon. Paina jalkapohjat lattiaan. Hengitä sisään. Ajattele, että kurotat lisää tilaa vyötärölle ja lisää pituutta selkärankaan. Kevennä kurotusta ja hengitä ulos. Hengitä sisään ja kurota jälleen käsiä kohti kattoa. Hengitä ulos ja rentouta. Toista muutaman kerran.
  4. Hengitä sisään ja kurota käsiä kohti kattoa. Hengitä ulos ja päästä kädet, pää ja ylävartalo laskeutumaan rentona alas kohti lattiaa. Anna ylävartalon roikkua kohti lattiaa. Anna käsien roikkua, anna pään olla painava ja roikkua kohti lattiaan. Hengitä muutama välihengitys.
  5. Hengitä sisään paikalla. Hengitä ulos ja paina jalkapohjat lattiaan. Ajattele, että navan piste liukuu kohti selkärankaa ja selkärankaa pitkin ylöspäin. Voit myös ajatella, että liu’utat vatsanseinämää kohti selkärankaa. Kun keskikeho on aktiivinen, ojenna lantio keskiasentoon ja rullaa hitaasti pystyasentoon: ojenna lanneranka, rintaranka ja kaularanka. Ojenna niska selkärangan jatkoksi. Anna selkärangan vatsapuolelle piirtämäsi linjan (kohta 2) kasvaa pituutta: anna selkärangan ojentua.
  6. Toista kurotus ja selkärankarullaus kaksi kertaa.
Read 2816 times Last modified on keskiviikko, 31 tammikuu 2018 12:34

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.