logo
lauantai, 25 helmikuu 2023 16:59

Vaatimusten aallokossa

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Työpäivä, lasten haku, kuskaukset, harrastukset, iäkkäiden vanhempien asioiden hoito. Pankkiasiat, kodin remontti, auton huolto. Ystävän auttaminen, sisarusten ongelmat, lastenlasten tilanne. Oma heikentyvä terveys, huoli jaksamisesta, yksinäisestä vanhuudesta.

Nykypäivän vaatimusten lista on pitkä. Ei tunnu olevan väliä sillä, elääkö niin sanottujen ruuhkavuosien keskellä, - vuosissa tuntuu iästä ja elämäntilanteesta huolimatta olevan ruuhkaa. Jotenkin pitäisi tehdä enemmän, suorittaa tehokkaammin, olla monessa paikassa, täyttää jokaisen vaatimukset. Luppoajalle tai tylsistymiselle ei jää tilaa, aikaa tai edes jaksamista. Nykymaailma tuntuu olevan tältä osin rikki. Ikään kuin tehokuuden lumossa olisimme unohtaneet olevamme vain rajallisia, ei-supervoimilla varustettuja, inhimillisiä ihmisiä. Onko ihmekään, että kaiken tämän keskellä jaksaminen loppuu tai ruuhkaelämän mielekkyys ja merkityksellisyys heikkenee?

Työterveyspsykologin vastaanotolla lisääntyvät ja runsaat vaatimukset ovat läsnä lähes jokaisessa tapaamisessa. Miten löytää aikaa tai edes jaksamista väljyydelle, jos jokaisena hetkenä joku vaatii enemmän ja enemmän? Ei kiireen ja vaatimusten uuvuttamalle ihmiselle voi alkaa saarnata palautumisen tärkeydestä, jos jokainen hetki tuntuu olevan taistelua pinnalla pysymisen puolesta. Tällaisessa elämäntilanteessa palautumista hehkuttavat artikkelit tai postaukset tuntuvat lähinnä tahalliselta ärsyttämiseltä tai utopistiselta hehkuttamiselta, jolla ei ole mitään tekemistä oikean elämän kanssa.

Mitä vaatimusten aallokossa sitten voi tehdä? Miten pysyä pinnalla? Miten etsiä reittiä rauhallisempaan ympäristöön?

Ensiksi, huokaise. Hengitä muutaman kerran sisään ja ulos. Suuntaa huomio kehoosi ja tunnista, miten ilma virtaa sisällesi ja ulos. Tunnista, että juuri nyt, tässä hetkessä, sinulla ei ole hätää. Juuri nyt, tässä hetkessä, kukaan ei vaadi sinulta mitään.

Rauhallisuus ja oman mielen rauhoittaminen on välttämätöntä, jotta on edes teoreettinen mahdollisuus katsoa tilannetta hieman kauempaa. Aallokon keskellä ei voi nähdä muuta kuin ympäröivät aallot – tarvitaan etäisyyttä, jotta voi edes hahmottaa, millä suunnalla olisi tarjolla tasaisempaa eloa.

Kun oma mieli on rauhallinen ja kehokin levollistunut, tarkastele elämäsi kokonaistilannetta kriittisesti ja avoimin mielin. Onko jotain, millä voisit helpottaa taakkaasi? Voiko esimerkiksi lapsia vastuuttaa enemmän kodin yhteisissä töissä? Onko jokainen arjen meno välttämätön? Voiko läheisistä huolehtimisen taakkaa jakaa? Voitko kieltäytyä jostain kokonaan?

Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa ja ota huomioon kaikki ne pienetkin vaikuttamisen keinot, jotka on helppo sivuuttaa kokonaan. Tiedosta kuitenkin, että elämässäsi voi olla asioita, joihin et voi vaikuttaa. Tällöin on hyvä sanoittaa tilanne omassa mielessä ja muistuttaa itseä siitä, että tilanne on nyt tämä, mutta on epätodennäköistä, että tilanne jatkuisi aina samanlaisena. Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa sen sijaan, että märehtisit kaikkea sitä, mihin et voi vaikuttaa.

 Asiat joihin en voi vaikuttaa ja joista en voi päättää

Mieti, miten voisit tukea jaksamistasi tässä elämäntilanteessa näiden realiteettien keskellä. Onko työpäivän tauotus kunnossa? Muistathan lyhyet mikrotauot? Miten huolehdit kehon rauhoittumisesta? Tarvitseeko yöunesi korjaavia liikkeitä? Entä ruokavaliosi?

Valitse 1-2 keinoa, joilla lähdet tukemaan jaksamistasi. Älä edes yritä räjäyttää koko pottia kerralla kuntoon – tällä saat vain itsesi väsymään ja muutoksen toteuttamisen epäonnistumaan. On ihan ok keskittyä pieniin, itselle mieluisiin muutoksiin, jos ne auttavat sinua jaksamaan paremmin. Totaalisen elämänmuutoksen ehtii tehdä sitten myöhemminkin.

Nukahdanko Nukunko heräilemättä

Lopuksi, tarkista elämäsi sisältö ja suunta. Elätkö omien arvojesi mukaista elämää? Teetkö asioita, joita pidät aidosti tärkeänä? Toteutatko omia sisäisiä toiveitasi ja tarpeitasi - vai elätkö ulkoisten vaatimusten viitoittamaa elämää? Suoritatko asioita, koska pitää – vai koska haluat?

Pysähdy hetkeksi omien arvojesi äärelle. Listaa, mitkä asiat ovat sinulle aidosti tärkeitä. Pohdi esimerkiksi, millainen työntekijä, ystävä, läheinen, vanhempi, puoliso tai sisarus haluat olla. Vertaa, onko tuon ideaalitilanteen ja tämänhetkisen tilanteen välillä eroa. Jos näin on, voit miettiä miksi ja miten eroa saisi kavennettua. Omien arvojen tiedostaminen auttaa suuntaamaan omaa elämää ja tarvittaessa karsimaan sellaista, joka ei vastaa sisäisiä arvoja.

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä

Vaatimusten aallokkoa saa tuskin kesytettyä hetkessä – tuskin se on hetkessä syntynytkään. Keskity siis pieniin asioihin, joilla kestät tämän hetken ja jotka voivat viitoittaa tietä tyynemmille vesille. Hyväksy kuitenkin se, että joskus myrsky kestää aikansa. Onneksi useimmiten myrskyn jälkeen tulee tyven – edes hetkeksi.

Read 780 times
More in this category: « Muutos on elämää

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.